Veckans Åsiktsinlägg - Hur man blir bemött med talsvårigheter

Jag frågade i gruppen " Blogg Queens " om ett ämne att skriva om till denna veckans åsiktsinlägg och då fick jag svar från fina @joossans att jag kunde skriva om hur man blir bemött i samhället om man har talsvårigheter, och eftersom jag inte alls har någon erfarenhet eller stött på detta tidigare, ( att någon varit elak mot någon, inget jag hört) så frågade jag om hon ville ställa upp och svara på lite frågor kring detta. Och det ville hon.

Jag kan säga det att jag tycker det är så hemskt, hur man kan reta någon på grund av hur den pratar? Om den stammar, eller inte kan prata bra, vad spelar det för roll ? Hur kan man som vuxen reta någon på grund av det, det är för mig helt ofattbart.

Och så ber jag att ni håller en bra ton i kommentarerna, och inga reklam inlägg på detta då detta är ett viktigt ämne att lyfta upp! Tack fina Jossan för du ville ställa upp! Tycker ni ska gå in på hennes blogg och ge henne kärlek, hon är en riktigt snäll och söt tjej!❤

www.joossans.se

Här kommer hennes svar! ⬇


1. Kan du berätta lite hur du blir bemött ibland på grund av dina talsvårigheter?

Hur jag blir bemött är olika, ibland är det människor som är förstående men ibland inte. Ibland blir jag bemött av suck, stönande och avbruten. Ibland skrattar de mig rakt upp i ansiktet. Men det finns också människor som har förståelse och vänta ut mig, ber mig ta det lugnt eller visar dom inte har problem med det.

2. Hur reagerar du när du blir bemött illa?

Hur jag reagerar är olika. Det bros på situationen och humöret. Det finns fortfarande gånger när jag går där ifrån med huvudet lågt, tårar i ögonen och önskar jag vore "normal". Andra gånger säger jag till att dom har ingen rätt att vara elak emot mig, och går därifrån med bra självkänsla och bryr mig inte. Det är så olika. Det bros på hur sårbar jag är just den dagen.

Är det både barn och vuxna som retar dig?

Ja det är det. Dock tror jag vuxna är mer medvetna om varför jag stammar och vad det är. Jag tror inte barn alltid förstår vad som händer utan tycker det är roligt och vill "härmas".

4. Kan du ( om du vill) berätta om en situation där du blivit bemött dåligt på grund av detta?

Oj, det är så många gånger det händer. Men när jag till exempel står i kön till Espresso house och ska beställa en kaffe. Redan i kön blir jag nervös för jag vet jag kommer stamma. När jag kommer fram, tar det lite tid. Jag försöker viska, ta det lugnt men det blir bara fel och människan bakom kassan flinar. Eller säger att dom inte har tid att höra på mig så jag får gå bak i kön och försöka igen. Hånskratta mig rakt upp i ansiktet eller härma, är det som folk gör mest. Men jag tror det är för dom inte vet hur dom ska bemöta människor som stammar, men dom gör det naturligtvis fel och sårar istället. "


Jag blir så arg när jag läser detta, och vad Jossan får gå igenom, tänk efter en extra gång när ni är ute, ser ni att någon blir skrattad åt eller retad, säg till. Det är inte okej någonstans att göra narr eller skratta åt någon med talsvårigheter, det är aldrig okej överhuvudtaget att skratta åt någon oavsett..


Gillar

Kommentarer

Nattis
Nattis,
Massor med kramar till Jossan <3
nouw.com/nattis
AngelicaElversson
AngelicaElversson,
Starkt av henne att dela med sig av detta! Det är så sjukt att speciellt VUXNA människor beter sig på detta sättet!! Skäms över människor!! Kram fina du!!
nouw.com/angelicaelversson
Vägentillfriheten
Vägentillfriheten,
Nej fy vad ledsen jag blir! Verkligen så inte okej och jag kommer aldrig förstå hur man har mage att ens bete sig så, framförallt som vuxen! Starkt att dela med sig. Alla ska behandlas med samma respekt, oavsett ❤️️
nouw.com/vägentillfriheten
Readthis
Readthis,
Massor av kärlek, viktigt att ta upp💗💗💗💗
nouw.com/readthis
evelinarou
evelinarou,
Vad ledsen man blir! Vuxna människor lixom..... <3
nouw.com/evelinarou
odaulrikke
odaulrikke,
Va starkt av Jossan att dela! Och fy fan vad arg man blir, jag fattar inte hur vuxna människor kan skratta åt andra? Jag finner inga ord... Kram till dig ❤️ @joossans
nouw.com/odaulrikke
Ebbamy
Ebbamy,
❤️❤️❤️
nouw.com/ebbamy
SaraMarinaHellberg
SaraMarinaHellberg,
Vad jag blir ledsen när jag läser hur Jossan blir bemött :/ Och det som gör mig mest besviken är att det också finns vuxna som inte kan bete sig. Massa kramar till dig Jossan <3<3
nouw.com/saramarinahellberg
Petrakristina
Petrakristina,
Så bra skrivet. Styrke kramar till dig jossan ❤❤
nouw.com/petrakristina
annelie,
bra o ett viktigt inlägg ja känner igen mig har blivit mobbad hela min uppväxt för hur ja talar såååå himla jobbigt kramis gumman
www.tippellertopp.blogg.se